Home
 

Schilderijen
In situ
Archief
Over mijn werk
Tekst voor kunstenaars
CV
Nieuws
Contact

Colofon
 
 
English version >
// OVER MIJN WERK
 

 

'Het niets en het alles. Tussen die twee gaat het. Waarschijnlijk is het ene nodig om iets van het andere gewaar te worden.' Herman de Coninck

Vanaf de jaren 1990 keerden in mijn schilderijen steeds twee onderwerpen terug: kommen en landschappen. Beide gebruikte ik als aanleiding om ‘het verhaal van de stilte’ te vertellen. Met zo weinig mogelijk middelen riep ik een zo groot mogelijke intensiteit op. De kommen bracht ik terug tot hun elementaire vorm, de landschappen werden kleurvelden.
Gaandeweg verschoof mijn aandacht van de kom en het landschap naar het schilderij zelf. Ik ging het beschouwen als object, of als veld, en liet alle verwijzing los. Zo ontstonden de ovalen, de cirkels, de lijnen, de vierkanten en de gestapelde schilderijen.
Het werk werd steeds meer een onderzoek naar kleur en de werking van kleur, naar verf en naar huid. Ik streefde naar eenvoud en puurheid. Steeds zocht ik naar een essentie, die ik vond op het moment dat het schilderij een ‘ziel’ gekregen had.
De meest recente werken zijn haast geen schilderijen meer te noemen. Het zijn, eenvoudig,  zichtbare dingen. Ik presenteer ze bij voorkeur in installaties, waarbij ik de interactie met de ruimte zoek en de kijker uitnodig tot het betreden van een stille, tijdloze wereld.
 Mijn werk vindt zijn oorsprong in de intensiteit van de waarneming en komt tot leven in de blik van de waarnemer. Uiteindelijk wordt in het werk het waarnemen zelf onderzocht.

Janet Meester, 2017